Luna iulie vine cu vești bune pentru părinți

ros

Puține schimbări legislative aduc atât de multă bucurie printre angajați precum vestea apariției legii 66/2016, publicată în Monitorul Oficial în 20 aprilie anul curent. Aceasta vine ca o modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind indemnizația pentru creșterea copilului și concediul legat de aceasta.

Pe lângă faptul că părintele care alege concediul pentru creșterea copilului va beneficia de indemnizație cu condiția să fi lucrat 12 luni în ultimii 2 ani (față de 12 luni obligatorii consecutive înainte de nașterea copilului), cuantumul acesteia va fi de 85% din valoarea mediei nete a veniturilor impozabile realizate de părinte în ultimele 12 luni anterioare nașterii bebelușului.

Partea cu adevărat pozitivă este că legea ia în calcul și părinții care se află deja în concediul de creștere al copilului, indiferent pentru care caz al legii vechi au optat. Părinții care se află în concediu până când copilul împlinește un an/cei aflați în concediul fără plată pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani/cei aflați în plata stimulentului de inserție și care doresc să se întoarcă în concediul de creștere al copilului pot face o cerere pentru modificarea opțiunii, însoțită de acte doveditoare ale suspendării realizării de venituri până ce bebelușul împlinește 2 ani. Cei care au ales din start să rămână 2 ani acasă alături de copil beneficiază de modificarea automată a indemnizației pe baza documentelor depuse în momentul solicitării acesteia.

In plus, beneficiarii stimulentului de inserție vor primi acest drept, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap. Prelungirea acestui drept se face automat, fără necesitatea unei cereri in acest sens.
Deși legea, care va intra în vigoare în doar câteva zile, în 1 iulie 2016, a stârnit o mulțime de controverse prin prisma enigmei legată de fondurile din care indemnizațiiloe vor fi plătite, noii părinți se pot bucura de câteva avantaje majore:
• O indemnizație minimă de 1062,5 lei;
• Eliminarea unei valori maxime a acesteia;
• Eliminarea opțiunii de a sta acasă pentru creșterea copilului un singur an;
• Implementarea unui stimulent de inserție de 50% din indemnizația lunară, minim 85% din salariul brut legal, respectiv 531.25 lei.

Cât despre dificultatea de a găsi fonduri pentru o astfel de schimbare legislativă… aceasta privește mai puțin persoanele direct avantajate, fericite de luarea unei noi măsuri de creștere a natalității țării noastre.