Problema prețurilor de transfer a devenit una vitală în 2016 pentru companiile implicate în comerțul internațional sau pentru cele care au tranzactii cu societati afiliate. Este de la sine înțeles că firma de contabilitate cu care lucrați este responsabilă sa va sfatuiasca in alegerea unui consultant specializat in intocmirea dosarului preturilor de transfer, iar orice atreprenor, însă pentru orice antreprenor este important să cunoască datele de bază ale acestei probleme pentru a avea o idee clară despre chestiunea în cauză.
Contextul problemei
Prețurile de transfer privesc tranzacțiile între persoane afiliate, mai precis între societăți comerciale care activează în cadrul aceluiași grup. Toate aceste tranzacții trebuiesc realizate respectând așa-numitul ”arm’s length principle”, mai precis principiul valorii de piață. Acesta se referă la justificarea valorii bunurilor prin documente doveditoare care arată că prețurile utilizate în tranzacții sunt aceleași care s-ar fi folosit și în cazul în care colaborarea ar fi avut loc între persoane juridice independente.
Motivația din spatele cadrului legislativ
Legislația domestică impune acest principiu pentru a controla realocarea profiturilor sau a pierderilor în țări considerate paradisuri fiscale (de exemplu Bahrein, Elveția sau insulele Cayman), în ideea impunerii impozitării profiturilor reale pe plan național. Realocarea diverselor sume de bani în țări văzute ca ”tax havens” este posibilă prin filialele prin care societățile operează în cadrul grupului în cadrul acelor state.
Care este scopul dosarului prețurilor de transfer?
Cu ajutorul dosarului prețurilor de transfer compania poate ilustra cu exactitate felul în care prețurile de transfer a fost stabilit pentru tranzacțiile cu persoane afiliate folosindu-se de prețul de piață și principiul echității.
Cum se stabilesc prețurile de transfer?
Există mai multe metode de a alcătui conținutul dosarului:
- Prin compararea prețurilor, determinând prețul prin referința la prețul stabilit într-o tranzacțiesimilară cu o persoană juridică neafiliată, dar într-un context similar;
- Prin metoda ”cost plus” prin care prețul pieței e determinat pe baza costurilor de bază al bunului + marja de profit corespunzătoare;
- Prin metoda prețului de revânzare, prin care acesta este diminuat cu marja de profit care îi corespunde.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) este cea care stabilește condițiile și liniile directoare referitoare la prețurile de transfer și dosarele pe care societățile din România trebuie să le pregătească referitor la această problematică.